Agenda

“L’època del diàleg social està superada, queda la confrontació”

30/10/2013

Adelina Cabrera

Entrevista | Parlem amb Vicent Mauri, portaveu de la Intersindical Valenciana.

Vicent Mauri (esquerra) en una mobilització pels carrers de València. / Amadeu Sanz.

Vicent Mauri (esquerra) en una mobilització pels carrers de València. / Amadeu Sanz.

En quin punt es troba la situació de l’ERO a RTVV?

El dia 21 d’octubre va començar el judici per l’ERO. Des del primer dia CCOO, CGT, UGT i la Intersindical en van demanar la nul·litat perquè estava clar que era un ERO amb intencions polítiques: fer negoci a costa d’una empresa pública, posar en mans privades gran part de la producció perquè empreses afins al PP se n’encarreguen. En aquest cas contrasta la pressa que va tindre el Govern valencià per aprovar-lo amb el lent degoteig d’acomiadaments durant un any.

Podries explicar quina ha sigut la posició de la Intersindical en el conflicte?

Ha sigut una posició de fermesa davant d’un ERO injustificat des d’un punt de vista legal, no hem volgut ser el pal de paller de l’estratègia neoliberal del PP. La posició de la Intersindical ha sigut sempre la de defensar una ràdio i televisió valencianes. Però creiem que la societat valenciana en conjunt no ha apostat per un projecte així i no hi ha hagut mobilitzacions massives de defensa d’una eina fonamental per a la informació, l’entreteniment i la normalització lingüística. El suport massiu s’ha viscut per a educació o sanitat, però no per a RTVV.

En quina mesura creus que les lluites han afectat al Govern valencià?

Al Govern valencià estan afectant-li totes les lluites en marxa. Això demostra que les lluites i les vagues serveixen. És possible que els fruits no siguen immediats, però a mitjà i llarg termini, encara que les lluites siguen de resistència, afectaran el govern i aconseguiran els seus objectius.

En quins altres conflictes laborals ha participat la Intersindical?

Participem a les lluites d’educació, que és un dels conflictes periòdics al País Valencià. A més, estem implicats al sector del transport públic amb representació a l’EMT (empresa d’autobusos urbans), Renfe-Adif i Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana. Com a sindicat volem tindre incidència també al món sociopolític, no només al laboral, per això treballem amb els moviments socials del territori valencià: la PAH, Ca Revolta o la Plataforma Totes Juntes.

Quines diferències hi ha entre l’estratègia de la Intersindical i la d’altres sindicats?

La primera és el funcionament: som un sindicat participatiu i assembleari. La segona qüestió és que creiem que l’època del diàleg social està superada, especialment des que Zapatero va aprovar el primer paquet d’ajust el maig de 2010. El que queda és la política de la confrontació, que no vol dir que no puga arribar-se a acords puntuals o sectorials. La tercera és que apostem per la confluència del moviment sindical amb els moviments socials.

Què et sembla la possibilitat d’un tripartit al govern de la Generalitat?

Considerem que és necessari fer fora el PP del Govern valencià. Dit això, no volem un altre govern que faça les mateixes polítiques neoliberals. Per això, canvi de govern sí, però també canvi de polítiques.

A què creus que es deu aquest canvi històric que podria acabar amb més de 20 anys de Govern del PP?

Hi ha fàstic al País Valencià pel que està passant. La societat valenciana ha vist que el que es venia com una societat líder en Europa i el món era fals. A més hi ha la corrupció. Tot ha fet que fins i tot empresaris i grups de pressió fidels al PP es qüestionen si la seua política els satisfà. Seguim al capdavant de totes les enquestes negatives de l’Estat i la gent n’està cansada.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×