Agenda

Les eleccions a Itàlia castiguen les polítiques d’austeritat

01/03/2013

Beppe Grillo ha recollit el descontentament majoritari per les retallades. Per José Ignacio García Sánchez (@WinstonSmith87). Els resultats han estat nefasts per a un Monti que s’ha mostrat com l’opció continuista al seu govern de fortes retallades, amb aproximadament un 9% dels vots en ambdues càmeres.

Els italians i italianes envien un clar missatge a la Comissió Europea que s’ha de llegir en clau de rebuig a la imposició d’un govern antidemocràtic i a les retallades aplicades l’últim any.

Per contra, el candidat de la coalició socioliberal, encapçalada pel Partit Democràtic de Pier Luigi Bersani, ha obtingut entorn d’un 31% al senat i un 29% a la càmera baixa. Bersani s’ha presentat durant la campanya com l’Hollande italià, proposant mesurades d’estímul econòmic, però sense abandonar la política de retallades i sense oposar-se a l’austeritat imposada per la Troica. Prova d’això és que s’ha mostrat disposat a pactar amb Monti per aconseguir un “govern estable”.

El candidat de la dreta clàssica italiana, amb suport de la ultradretana Lliga Nord, ha tornat a ser Silvio Berlusconi. Molts el donaven per acabat quan el novembre de 2011 es va veure obligat a dimitir després de perdre el suport dels poders financers. Però una recomposició de la dreta i la seva comprovada dependència de Berlusconi per aglutinar-la, ha fet que torni a presentar-se. Els mitjans de comunicació controlats per ell mateix, una llei electoral feta a mida durant els seus governs i el tradicional impuls de la dreta a les zones més industrialitzades del nord ha fet que hagi obtingut entorn d’un 29-30%. Segurament no governarà, però ha suposat un impuls per a la dreta.

I sens dubte, la sorpresa de les eleccions ha estat el resultat de Beppe Grillo i el seu Moviment 5 Estrelles (M5E). Un moviment ciutadà entorn d’unes demandes bàsiques de regeneració democràtica, defensa de l’educació, sanitat, aigua pública i, sobretot, de rebuig cap a una determinada política, la que ha sumit Itàlia en una dolorosa i innecessària austeritat. L’èxit electoral del moviment de Grillo ha estat un càstig per a la dreta i, sobretot, per a l’esquerra, que han estat els autors materials d’aquestes polítiques. Una dada és reveladora, la majoria dels votants del M5E es consideren d’esquerres, tot i que el fet que Grillo, segons va declarar, no tingui problemes en deixar entrar al M5E a feixistes de Casa Pound és una cosa preocupant al que caldrà estar atents.

Encara que està molt lluny d’unes posicions rupturistes i anticapitalistes, el M5E és l’única força que ha aconseguit canalitzar el descontentament de la majoria de la població, especialment els joves. L’esquerra italiana té el repte de saber relacionar-se amb aquest moviment massiu que, per la seva amplitud, podria evolucionar tant cap a l’esquerra com cap a la dreta. Donar-li l’esquena o desqualificar-lo de populista, seria un greu error a l’hora de construir una resistència massiva i progressista a l’austeritat que ha imposat la política de la classe dominant.

—–

Rep més informació sobre En lluita, anticapitalisme i revolució

Llegeix en contingut complert del diari En lluita

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×