Agenda

Li diuen materialisme dialèctic, però no ho és

02/06/2014

David Karvala

El marxisme té mala premsa, en part per coses que s’han fet en nom seu. Per defensar el marxisme com una teoria que ens ajudi no només a entendre el món, sinó a canviar-lo, cal distingir-lo dels falsos productes.

Què diu la teoria original? Com hem vist, que qualsevol societat depèn de com produeix els seus mitjans de subsistència. Una societat basada en l’agricultura amb bous no viatjarà per l’espai (digui el que digui la Guerra de les Galàxies), ni tampoc farà el salt al socialisme. Tot i això, la gent de sota pot lluitar per millorar la seva situació, i així ho ha fet en diferents moments al llarg de la història.

El marxisme pronostica si guanyarà? No. Com moltes teories científiques, no pot predir tot el que passarà (pensa en la meteorologia), però ens ajuda a canviar les coses si partim dels principis bàsics.
Tornem llavors als falsos productes. Una societat dominada per una petita minoria en què milions de persones passaven gana no era socialista, per molt que es digués Unió Soviètica; així ens ho explica el marxisme revolucionari. Forces intel·lectuals d’esquerres es van enamorar de la URSS i van adoptar una teoria dogmàtica i mecànica impulsada per Moscou, anomenada “materialisme dialèctic”; una teoria amb molts catedràtics i manuals… i amb res de marxisme o de canviar el món.

Quan la URSS i la teoria van fracassar, molts d’aquests intel·lectuals van concloure que era un error intentar entendre el món en termes teòrics. Van inventar el postmodernisme i des d’aquesta nova teoria, malparlen contra totes les teories, especialment contra el marxisme.
No obstant això, les persones que volem un canvi no tenim opció, hem de continuar lluitant i hem d’entendre el món. El marxisme és la millor eina que tenim per ajudar-nos a fer-ho.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×