Agenda

Lluitant contra l’assetjament sexual i laboral a la Universitat de Sevilla

02/04/2011

Per Lucía Tejero Abselán (*). Fa una setmana vam estar a una concentració contra l’assetjament a la Facultat de Ciències de l’Educació. Tres professores van denunciar fa mesos l’assetjament laboral i sexual patit des de fa anys de mà d’un excelentíssim catedràtic que encara avui, té el privilegi de seguir fent classes i ser director de departament. El Sindicato Andaluz de Trabajadores/as de la Universitat de Sevilla (SAT-US) es va posar en contacte amb les companyes denunciants, que estan de baixa mèdica. Després de conèixer els fets en primera persona, vam exigir al Rectorat que es posin en marxa mesures cautelars perquè les tres companyes que han tingut la valentia de denunciar l’assetjament puguin desenvolupar la seva feina en condicions dignes.

Aquestes mesures cautelars han d’incloure la suspensió cautelar del presumpte assetjador i el trasllat de les víctimes a altres centres o altres universitats andaluses si volen seguir desenvolupant la seva carrera professional a altres destinacions.

El Rectorat va obrir un expedient disciplinari i quan va observar que hi havia indicis seriosos de diversos delictes va transferir l’expedient al jutjat, paralitzant l’expedient.

Per mostrar la nostra tolerància zero enfront de l’assetjament i denunciar l’actitud irresponsable del Rectorat vam convocar una concentració el passat 22 de març a la Facultat de Ciències de l’Educació (CCEE). Van participar unes 200 persones entre professors i professores, personal d’administració i servei, estudiants i moltes altres persones. En aquesta concentració es va demanar l’aplicació de les mesures cautelars el més aviat possible.

Van intervenir mostrant la seva solidaritat amb les companyes denunciants el SAT-US, alumnes de CCEE, la Plataforma por una Universidad Pública, Democrática i de Calidad, professores del Máster de Igualdad, companyes del Servicio de Modelos en Vivo de la Facultat de Belles Arts, i es va llegir una carta de les companyes denunciants que no van poder anar-hi per estar de baixa per depressió i ansietat. La concentració va acabar amb una performance de denúncia de l’assetjament, organitzada per Inma, companya que porta anys denunciant l’assetjament al Departament de Pintura de la Universitat de Sevilla.

La Universitat de Sevilla, no obstant això, fa la vista grossa una vegada més i ajorna el càstig que haurien de tenir, de manera immediata, aquest tipus de cavernícoles que es permeten el luxe de trepitjar el dret i la dignitat de les dones. És increïble que encara ens veiem en la necessitat de sortir a manifestar-nos en contra d’aquest tipus d’actes al que es veuen sotmeses moltes dones en el seu centre de treball i que el rector de la Universitat de Sevilla no engegui mesures cautelars per permetre que les companyes denunciants puguin desenvolupar el seu treball en condicions dignes.

Maltractament i assetjament és el que les nostres companyes han patit per guanyar-se el sou, a més de la despreocupació de l’equip rectoral de la Universitat de Sevilla que es renta les mans enviant l’expedient als jutjats. Bonica mentida i bonic ambient el que deixa que proliferi tenint a individus que haurien de cessar immediatament com a docents. Bonica la depressió que tenen elles pel vostre abandó moral. I encara ens preguntem si és necessari canviar el món? És necessari canviar les raons dels qui no mouen ni un dit en contra de la poca vergonya dels assetjadors. Imagineu, per uns segons, que la grapejada és la vostra filla.

Des del Sindicato Andaluz de Trabajadores/as a Sevilla no pararem fins que es prenguin les mesures cautelars oportunes per frenar l’assetjament.

(*) Delegada sindical del SAT en el Servei de Models en Viu de la Universitat de Sevilla i militant d’En lluita

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×