Agenda

L’oposició a Mursi creix als carrers i a les universitats

27/03/2013

Per Luis Zhu (@irene_grau). Milers de persones es van reunir de nou als carrers del Caire i Alexandria per protestar contra el govern dels Germans Musulmans el passat 22 de març. Com ve succeint en els últims tres mesos, les manifestacions van acabar davant de les seus de la Germandat, on es van produir intensos enfrontaments amb la policia.

Diaris com l’Al-Ahram expliquen que “les recurrents protestes dels últims mesos estan evidenciant que existeix un ampli sentiment antigovernamental”. Aquesta oposició generalitzada s’alimenta sobretot dels incompliments del govern de Mursi, que no ha aconseguit ni el pa, ni la llibertat ni la justícia social pels quals clamava la Revolució Egípcia.

Recentment, el govern ha anunciat que reduirà la ració de pa a tres barres diàries, mesura que augmentarà la misèria d’aquelles famílies que no poden adquirir ni carn ni verdures. A més, a les ciutats són freqüents els talls de llum que duren diverses hores, mentre que a molts pobles l’electricitat es limita a unes poques hores al dia.

La repressió contra les mobilitzacions no ha cessat des de la caiguda de Mubarak. Des de l’arribada al poder de Mursi, més de 70 persones han estat assassinades per la policia a les manifestacions.

Segons el periodista Mostafá Alí, periodista d’Al-Ahram i membre de Socialistes Revolucionaris d’Egipte, la Germandat “està substituint algunes figures massa compromeses amb l’antic règim per altres, però vol mantenir intactes les estructures fonamentals, incloent el seu aparell repressiu”. En la seva opinió, els Germans Musulmans “estan fent el que solia fer Mubarak, però d’una forma més efectiva”, i això no només en quant a mantenir l’ordre, sinó també a nivell regional, destruint els túnels que comuniquen Gaza amb l’exterior a una escala superior a la de la dictadura.

No obstant això, les lluites van erosionant el poder de la Germandat. El divendres 8 de març, després de diversos dies d’enfrontament, la policia de Port Said va haver de retirar-se de la ciutat, deixant-la en mans de la població temporalment fins a l’arribada de l’exèrcit.

L’oposició està creixent també en altres àmbits. En les eleccions del passat 22 de març al Consell d’Estudiants, que representa a totes les universitats d’Egipte, les llistes dels Germans Musulmans, que havien arrasat en les últimes eleccions, van perdre davant de les candidatures d’independents i diverses organitzacions polítiques, obtenint només 17 dels 43 delegats. Quelcom similar va passar la setmana anterior, quan van ser derrotats en les eleccions del sindicat de periodistes.

No només això, les vagues que van acabar amb Mubarak, continuen amb Mursi. Aquest mes a Port Said, l’educació, el port i l’administració local van fer vaga, així com el ferrocarril i els autobusos públics del Caire.
Gigi Ibrahim, revolucionària i coneguda twittera egípcia, mira més enllà de Mursi: “El nostre únic camí és l’acció de masses contra l’estat, no només contra els Germans Musulmans”.

—–

Rep més informació sobre En lluita, anticapitalisme i revolució

Llegeix en contingut complert del diari En lluita

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×