Agenda

Madrid: ampliar la lluita per una altre ciutat

02/04/2011

Per Sam Robson. Vuit anys de saqueig, així denuncia la Plataforma ¡Somos Madrid! els anys de mandat d’Alberto Ruiz Gallardón a l’Ajuntament de Madrid. És cert que de vegades Gallardón gaudeix, fins i tot per part d’alguna gent d’esquerres, d’una imatge de ser la cara més acceptable del PP. Però és una reputació que s’ha fet possible només gràcies a la comparació amb el seu rival del mateix partit, Esperanza Aguirre, la presidenta de la Comunitat De Madrid, enfront de qui el rottwailer més salvatge sembla un cadell encantador i maquíssim.

La realitat és una altra. La política de Ruiz Gallardón està determinada per un model de ciutat especulatiu al servei de les grans empreses, que s’ha tractat d’imposar amb una gestió centralitzada, autoritària i corrupta, amb un malbaratament insostenible en inversions i despeses supèrflues i innecessaris, la qual cosa ha provocat l’endeutament del municipi per vàries dècades, malgrat l’increment abusiu de taxes i impostos. La plataforma denuncia que s’ha produït la constant privatització dels serveis municipals, l’augment de la contaminació, l’abandonament dels barris i dels sectors més desfavorits, la degradació i precarització de les condicions laborals i la destrucció de l’ocupació.

En el moment d’escriure, està convocada una manifestació per al dia 31 de març que promet ser una mobilització gran i també significativa. Enfront de la crisi econòmica hi ha hagut diverses mobilitzacions i protestes que s’han organitzat per exigir una altra resposta a aquesta, una altra sortida que garanteixi la seguretat en l’ocupació, els serveis públics i la inversió pública en comptes de retallades i privatització. Fins al moment, aquestes mobilitzacions s’han caracteritzat en general per la preponderància de l’esquerra radical entre les i els assistents.

Malgrat els intents de plataformes, com per exemple “Hay que pararles los pies”, cal reconèixer que no hem estat realment capaços d’implicar a capes més àmplies de la societat en aquestes mobilitzacions. Per tant, aquesta crida als veïns i veïnes de Madrid per part de sectors socials importants a la ciutat és un pas endavant molt positiu.

La Plataforma està formada principalment per Associacions de Veïns, de les quals hi ha deu entre les convocants. Encara que també la recolzen policies —la qual cosa resulta bastant contradictoria, ja que la pròpia pàgina de la Plataforma va denunciar el desallotjament del Patio Maravillas per la policia—, també s’hi poden trobar, entre molts altres, grups de treballadors i treballadores, col·lectius socials i ecologistes, etc.

En aquest sentit la manifestació representa una oportunitat d’or per ampliar la lluita per una altra ciutat i també teixir xarxes de cara a futures lluites per una sortida social a la crisi.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×