Agenda

Massiva manifesatció contra les retallades a Londres

02/04/2011

Per Irene Grau. El passat 24 de març, més de 120.000 treballadors i treballadores de les universitats de Gran Bretanya van secundar l’aturada que va convocar el sindicat University and College Union (UCU) per defensar els treballs, els salaris i les pensions que el Govern vol retallar. Es van crear piquets en 47 centres d’ensenyament superior als quals es van unir també els estudiants. Per exemple, a l’entrada del King’s College de Londres es podia llegir en una pancarta enorme “Retallades en Educació, No passar”.

Dos dies després, mig milió de persones es van manifestar a Londres contra les retallades i els plans d’austeritat. La marxa, convocada per la coordinadora dels principals sindicats britànics Trade Union Congress (TUC), va ser una de les protestes més multitudinàries de la història de Gran Bretanya. Milers de persones de tot el país van viatjar a la capital per manifestar-se, igual que van fer alguns dirigents de l’oposició laborista.

La majoria de la classe treballadora rebutja les mesures d’austeritat d’un Govern format principalment per milionaris i llicenciats d’universitats privades. No obstant això, tampoc es fien dels laborista, un dels líders del qual va pronunciar un míting durant la manifestació del dia 26 en el qual no es mostrava en contra de les retallades, sinó en contra del ritme al que ho estan aplicant.

La gent ho té clar, la manifestació clamava contra totes les retallades, “cap retallada, cap pèrdua de cap lloc de treball”. En aquest sentit, un article del diari The Guardian assenyalava que si s’apliqués un impost del 20% a la fortuna personal del 10% de la població més rica de Gran Bretanya es podria obtenir 800 milions de lliures, amb els quals es podria acabar amb el dèficit de cop.

La gran marxa del 26 de març no va ser important només pel nombre de participants, sinó també per l’aire de combativitat i unitat que es respirava. La majoria dels dirigents sindicals presents tenien clar que la manifestació era el principi d’una llarga lluita i que era necessari unir a tots els sectors afectats per les retallades. Per exemple, el líder de Unite, el sindicat majoritari del país, va dir: “Això només és el començament. Necessitem un pla de resistència que inclogui una vaga conjunta”.

En el mateix sentit es va pronunciar el secretari general del PCS, el principal sindicat de l’administració pública, quan va afirmar: “Imaginin la diferència que hi hauria si no només marxéssim junts, sinó que també féssim una vaga conjunta”.

De fet, alguns sindicats del sector públic ja s’han reunit per coordinar alguna mobilització conjunta a finals de juny per frenar les retallades de les pensions.

La lluita contra els plans d’austeritat i les retallades socials ha començat amb bon peu. Els diferents sectors afectats ja han marxat junts, ara és hora que vagin a la vaga general junts.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×