Agenda

Medi ambient | El mercat no aturarà l’escalfament global

31/05/2013

Per Aleix Bombilà. A mitjans de maig rebíem la confirmació que s’ha arribat al llindar de 400 partícules de CO2 per milió a l’atmosfera. És una dada establerta per la comunitat científica que ens indica el punt de no retorn a partir del qual l’escalfament global pot desenvocar en una espiral irreversible i imparable.

Hauríem d’arribar a les 350 ppm per tal de frenar aquest procés i assolir unes condicions ambientals aptes per als ecosistemes actuals i les seves formes de vida. Com aconseguir-ho?

En la lògica neoliberal de la UE i el Protocol de Kyoto de 1992 s’aconseguirien reduir les emissions creant una mercat del carboni, de manera que les empreses que contaminen més haurien de comprar uns drets d’emisió per seguir contaminant. Però el que ha succeït des que s’ha posat en vigor es que molta de la industria pesada en recessió a causa de la crisi s’està enriquint al vendre els drets d’emisió que els sobren mentre que l’Estat (o sigui nosaltres) s’esta endeutant per pagar aquests mateixos drets.

L’augment de drets en el mercat està abaratint com mai el preu del carboni, fins a 4 euros la tona, fet que comporta que sigui baratíssim contaminar. Aquest model és clarament insuficient i significa privatitzar l’aire que respirem. La darrera decisió del Parlament de la UE de seguir emetent drets d’emisió i deixar que els preu del carboni caigui evidencia que els interessos privats estan per sobre de la vida de la majoria.

—–

Rep més informació sobre En lluita, anticapitalisme i revolució

Llegeix en contingut complert del diari En lluita

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×