Agenda

Obrir una escletxa i trencar la UE

03/03/2014

Oriol Alfambra

06_Broken-Glass-Computer-Background

Eleccions europees | El repte d’articular la insubmissió dels pobles d’Europa als dictats de la troica

Concórrer o no concórrer a les eleccions europees del 25 de maig o de quina manera fer-ho són les qüestions ara centrals del debat, intens, entre les persones de nuclis, cercles i moviments que persegueixen la ruptura precisament amb tot el que significa la UE, l’Euro i la Troica. El repte és obrir una escletxa en aquestes eleccions al Parlament Europeu per on fer falca per a la ruptura amb l’Europa del capital, el deute i l’austeritat. I la bretxa no l’obren els escons per si sols, sinó la gent que dóna suport a un programa anticapitalista.

Poder votar un programa anticapitalista acosta l’articulació d’una alternativa rupturista més àmplia. Per contra, no donar aquesta opció significa cedir espai als gestors tradicionals de l’austeritat perquè es reivindiquin sense topar amb cap escull. Una candidatura que uneixi les lluites socials i les lluites nacionals. Una candidatura que reculli tota la ràbia que s’estén des Gamonal, passant pels camps d’Andalusia, per les fronteres de Ceuta, fins a les portes de Panrico, Coca-Cola, les PAHs, les docents en lluita i les dones rebels contra els qui volen controlar els seus cossos.

En aquesta línia les CUP, Bildu i Podem representen les possibilitats reals d’articular totes aquestes impressions.

La irrupció de Podem en l’escena política sens dubte marca aquestes eleccions i ha materialitzat el clam latent des del 15M per concretar les aspiracions del moviment en un projecte polític més clar i definit capaç de donar passos necessaris per subvertir la submissió de les classes populars al dictamen dels mercats.

Els cercles locals de Podem són l’expressió d’aquest clam i s’han creat gràcies al llançament del projecte per part del comitè promotor malgrat les crítiques —imprescindibles— que desperta el procés de dalt a baix. Ara hem de fer-lo madurar de baix a dalt.

El programa i les primàries

El model de primàries obertes per escollir les llistes de Podem fa que només persones amb projecció mediàtica prèvia puguin optar realment a ocupar llocs rellevants. És cert que la proximitat a les eleccions europees apressa, però, i perseguint la democràcia radical, caldrà més endavant obrir un procés participatiu que permeti a tots els cercles tenir els debats necessaris per presentar propostes, que circulin i es tornin a debatre per prendre decisions. Això costa temps i esforços, perquè, com diu David Fernández, diputat de la CUP, la democràcia és cara. En cas contrari hi ha el risc d’excessiva personificació del projecte i degeneració del procés cap a una estructura poc horitzontal que acabi sucumbint a les dinàmiques institucionals.

L’elaboració del programa electoral de Podem s’ha plantejat d’una forma participativa, però es troba a faltar una crítica radical contra la UE i contra el deute, que camini cap a la sortida de l’euro. Aquest discurs és irrenunciable per acabar amb les retallades i l’austeritat, més quan es tracta de les eleccions al Parlament Europeu. Només un programa anticapitalista i mètodes radicalment democràtics poden vertebrar aliances electorals que no derivin en pactisme electoralista.

La decisió de les CUP

Precisament la radicalitat democràtica de les CUP portarà el complex debat intern de les europees a culminar in extremis amb la decisió, el 9 de març, de presentar-se amb Bildu i BNG o no presentar-se a les europees.

Una opció rupturista als Països Catalans passa perquè les CUP es presentin. La decisió s’ha demorat per culpa d’ERC. Atès que inicialment les CUP no tenien com a prioritat les europees, el debat en el seu si va començar arran de dues propostes de Bildu que suposaven anar conjuntament amb ERC. La CUP va rebutjar-les ambdues. La demora en la negativa d’ERC a Bildu ha precipitat la situació actual on la decisió es prendrà amb menys debat del desitjat i amb una divisió de les postures internes.

El precedent d’Iniciativa Internacionalista a les eleccions de 2010 obre la possibilitat que es materialitzi de nou una aliança entre pobles.

Una aliança erigida sobre el rebuig a la UE neoliberal, teixida per un discurs antiausteritat podria reunir Podem, les CUP, Bildu i BNG en una candidatura aglutinadora de la ruptura amb la troica i el deute, i per la sobirania i autodeterminació dels pobles.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×