Agenda

#OccupyMordor desemmascara la Caixa

08/06/2012

Redacció. El moviment 15M va assenyalar els polítics i els banquers com els culpables de la crisi que està patint la gent. Això es va plasmar a Barcelona el passat 15 de maig en un dinar protesta a la seu del PP i, posteriorment, un judici popular a la de la Caixa. Aquesta entitat financera té dues intimidadores torres negres a Diagonal, davant de les quals les activistes van representar el judici, en el marc d’una mobilització que van etiquetar amb humor com #OccupyMordor —en referència l’obra El senyor dels anells, de Tolkien.

La protesta es va convertir de seguida en una cassolada popular permanent que, en el moment de tancar aquesta edició, encara dura. Malgrat la localització de les torres —a un extrem de la ciutat— i la gran pressió policial, el repicar de les cassoles no només ha aconseguit mantenir-se durant ja dues setmanes, sinó que s’ha guanyat el suport de gran part de la població que ha estat afectada per les pràctiques de la banca.

#OccupyMordor denúncia que mentre la major part de la societat pateix una austeritat asfixiant, la Caixa i altres entitats financeres gaudeixen d’ajudes públiques i beneficis privats. L’exemple més indignant són els desnonaments, que han afectat ja a més de 170,000 famílies i 330.000 més tenen processos iniciats arreu l’Estat espanyol. També els afectats per l’estafa de les preferents —productes tòxics que es van vendre com a valor refugi i que ara tenen bloquejat 60,000 milions d’euros a tot l’Estat— van aprofitar la convocatòria per fer sonar les seves cassoles.

La punteria del moviment s’evidencia no només en el suport popular —cassolades de centenars de persones— i la durada de la protesta, sinó també en la reacció de la Caixa. A més del gran dispositiu policial desplegat per protegir les torres, l’entitat financera ha pressionat als mitjans de comunicació on tenen publicitat, com TV3, perquè silenciessin les cassoles. La Caixa fins i tot ha hagut de tapar el seu propi logotip de l’entrada principal de les torres.

Ara les activistes de #OccupyMordor ja están parlant de traslladar la protesta a Bankia –que està situat a l’altra banda del carrer– i fer un #OccupyBankia.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×