Agenda

Ofensiva feminista anti PP

04/07/2014

Itziar Cedar

06_boca-1024x768

Avortament | Per aturar la reforma de Gallardón necessitem articular un moviment ampli als carrers.

El nou avantprojecte o contrareforma del PP sobre la Llei de l’avortament ens ha portat a retrocedir més de 30 anys en la història de la lluita feminista i pels drets de les dones. Cal dir que, quan el Govern de ZP va aprovar la llei que permetia l’avortament lliure fins a només les 14 setmanes d’embaràs, no es va tenir en compte una de les principals reivindicacions feministes: que l’avortament sortís definitivament del Codi Penal.

Amb la nova llei del PP, la qüestió va encara més enllà, sobrepassant els límits de l’opressió i el control absolut sobre les dones. La pèrdua del dret a avortar suposa un retorn a l’esclavització dels treballs de cures forçats per un embaraç no desitjat.

És per això, que s’ha de remarcar la importància de la necessitat de construir un moviment social pels drets de les dones que sigui suficientment ampli i unitari i que sigui capaç d’aturar aquesta contrareforma que al cap i a la fi, ens acaba afectant a tota la classe treballadora.

Actualment, el rebuig d’aquesta nova llei és present en una gran majoria de la població. No obstant això, hem de tenir clar quins són els debats que es plantegen dins aquesta oposició i com fer-ho per crear una força que sigui capaç d’unir-nos a totes aquelles que no vulguem acceptar que des del segle passat la lluita per l’alliberament de la dona hagi sigut en va.

Unitat contra la reforma

Ara cal contar amb els sectors reformistes, que poden no defensar l’avortament lliure però que estan en contra de la reforma del PP. Per altra banda, també són presents les activistes feministes que van sortir arran del 15M i que s’estan començant a mobilitzar seguint una línia anticapitalista. Si la nostra prioritat és aturar la contrareforma, hem d’intentar aglutinar el màxim nombre de sensibilitats però això no vol dir que hàgim de deixar de reivindicar una sèrie de qüestions dins el propi moviment com són l’avortament lliure i gratuït, la seva despenalització, i la garantia d’una sanitat pública i de qualitat per a totes.

És per això que hem de posar sobre la taula el debat sobre la centralitat de la qüestió de gènere pel canvi social aplicat a totes les lluites i moviments. Alhora optar per una estratègia que posi èmfasi en la qüestió de classe creant enllaços en els sindicats i moviments socials, combinant perspectives i teixint una unitat entre totes aquelles que vulguem aturar la contrareforma.

Una altra de les qüestions importants és crear consciència entre aquelles que es veuen distanciades de la situació. Hem d’adonar-nos que aquesta nova llei ens afecta a totes, no només a nivell de gènere sinó també a totes les persones treballadores.

La resposta que hi ha hagut per ara consta del sorgiment de moviments feministes com els de fa dècades. El conjunt del 15M, el feminisme anticapitalista i la unitat són els elements claus per a què aquest moviment prengui la màxima força, reflexionant i debatin sobre temes com el sexisme, la crisi i la precarietat.

Amb la presència de certs col·lectius feministes hem pogut veure que la lluita per la solidaritat feminista pren cada vegada més força, creant enllaços perquè ningú pateixi les conseqüències d’aquest avantprojecte que posa en perill la salut de les dones i més visiblement a les de classe treballadora. Som conscients que sense aquesta lluita les dones restarem en un entorn social de violència i indignitat i per això hem de ser capaces de fer una mirada al passat i prendre de referent les lluites feministes de les nostres avantpassades radicals, expandint-les per tot arreu.
Ara, en ple 2014 i amb 18 anys, mai hauria pensat que hauria d’estar al carrer lluitant pel mateix que pel que van lluitar les nostres àvies amb totes les seves forces i la seva dignitat. És per això que en la lluita feminista d’avui en dia hi ha d’haver el pes de totes les nostres generacions passades que van fer possible una esquerda dins el aquest sistema profundament masclista i que van impulsar i seguiran impulsant a les noves generacions a seguir lluitant com dones treballadores lliures i independents que som i serem.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×