Agenda

Patinar, empoderar i alliberar

08/09/2014

Itziar Cedar

Nenes que viuen en situacions difícils consegueixen l’oportunitat de tenir una motivació i viure unes hores del dia en un espai alliberat.

Nenes que viuen en situacions difícils consegueixen l’oportunitat de tenir una motivació i viure unes hores del dia en un espai alliberat.

Art i esport | Skateistan té com a objectiu crear projectes d’integració social mitjançant l’skate o la fotografia.

Skateistan és una organització sense ànim de lucre que utilitza la pràctica de l’skateboard com a eina d’empoderament del jovent i més concretament de la secció femenina de les alumnes per crear noves oportunitats ¡ potencial per al canvi. Es treballa amb nois i noies d’entre 5 i 18 anys dels quals un 50% treballen al carrer.

La organització té com a objectiu crear projectes d’inserció social utilitzant mitjans com l’skate, la fotografia i l’art. Es treballa facilitant l’accés a l’educació, centrant-se especialment en els nens i nenes que treballen al carrer, desenvolupant oportunitats de lideratge, creant espais d’empoderament per les noies, construint relacions basades en l’amistat, la solidaritat, el respecte, la igualtat i creant una comunitat de joves crítica i autosuficient. Els mateixos estudiants decideixen el que volen aprendre i connecten amb un espai segur en el qual tenen la oportunitat de desenvolupar les habilitats que consideren importants.

Skateboarding a l’Afganistan

Quan l’australià Oliver Percovich va començar a patinar pels carrers de Kabul al 2007, va veure com tot de rostres ansiosos de nens i nenes de totes les edats mostraven un gran interès. Al veure la reacció d’aquests nens, ell i la seva companya van començar a dedicar part del seu temps a ensenya’ls-hi a patinar i així van començar a construir una petita escola sense ànim de lucre que va anar creixent cada cop més, augmentant el nombre de monitors i alumnes.

Un dels factors que converteix aquesta organització en un projecte innovador és el fet que es tracta de la primera escola de skate de tot Afganistan i es dedica a l’ensenyament de l’esport tant a nois com a noies en una societat profundament conservadora i masclista. A més a més l’organització (sense ànim de lucre i subvencionada per donacions) ha construït els dos poliesportius interiors més grans del país i alberga la major organització esportiva femenina (composta de patinadores professionals). Skateistan creu que quan els joves es reuneixen per patinar i jugar, forgen llaços que transcendeixen les barreres socials. D’altra banda, a través de les classes d’educació creatives, els joves es formen per ser capaços de canviar coses que són importants per a ells tant a nivell personal com a nivell social.

Més enllà de l’skateboarding

Si fem un anàlisi des d’un punt de vista occidental, aquestes activitats esportives i d’oci són totalment quotidianes, en el sentit de que podem veure nois (i cada cop més noies) fent skate pel carrer sense que tinguin una repercussió social.

En canvi, cal analitzar la situació en que es troba la joventut d’Afganistan. Per a ells i elles el fet de patinar esdevé un desafiament a tota una forma e veure el món: noies practicant skate lliurement com a acte de desobediència, quan tenen prohibit conduir un cotxe o fins i tot anar amb bicicleta. I nens i nenes que viuen amb situacions difícils aconsegueixen l’oportunitat de tenir una motivació i viure unes hores del dia en un espai alliberat. Tot això és el que fa que el fet de patinar passi a ser un acte de rebel·lia i conscienciació, i esperant que, quan siguin grans, tinguin la confiança i l’organització de qüestionar tots els problemes en les seves societats i optin per buscar una alternativa de canvi social.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×