Agenda

Per qué dic “sí” a la independència?

07/10/2014

Luna Rodríguez

Sembla que ens fan un regal i no el volem obrir. Cada dia els mitjans de comunicació fan seguiment de l’estat de la consulta de Catalunya, i sembla que hi hagués dues posicions. D’una banda tenim els arguments i interessos de la burgesia catalana, personificats en CiU i el seu entorn.

Aquests arguments, malgrat recolzar-se també en una qüestió identitària i cultural, se’n basen principalment en motius econòmics. Són més que conegudes les afirmacions en la línia que Catalunya és la comunitat que més aporta a la resta o, comptat i debatut, que “Madrid ens roba”. Dins d’això, podem trobar fins i tot declaracions vergonyoses, com la de Duran i Lleida sobre Andalusia.

De l’altra banda, tenim el missatge d’unitat que omple els debats en boques de la majoria de representants polítics i a les tertúlies, per no parlar de la dreta més rància que algun cop ha insinuat treure els tancs al carrer. L’únic objectiu d’allò és monopolitzar el debat i crear sentiments de rebuig entre pobles. Però a cap d’aquestes argumentacions estem representades la gent del carrer, la gent de base i treballadora hem de ser capaços d’identificar quin són els nostres interessos comuns.

El tema de la consulta i la independència no ha arribat fins aquest punt per art de màgia, sinó que ha estat una lluita històrica del poble català i en aquest moments, ha posat al govern català contra les cordes, obligant a posar el tema de la consulta sobre la taula. És objectiu que les xifres es baten a si mateixes cada diada i que les jornades de lluita són més intenses i radicals.

Això està suposant tot un desgast pel govern central, i tot allò que afebleixi al PP ens beneficia. Al seu torn i lligat a això, tenim una gran oportunitat de radicalitzar els moviments i les lluites; per exemple, què hauria passat si aquest debat hagués estat més madur quan es va produir la vaga a les Illes Balears? El fet que s’inclogués en les seves reivindicacions la qüestió del TIL va ser un obstacle a l’hora de donar suport en la resta de l’estat; quan podria haver estat al contrari, permetent aconseguir victòries més grans tant dins com a fora de les Illes.

I finalment, encara que no menys important, el dret dels pobles a decidir sobre la seva autonomia és innegable, i no donar suport això equival a l’impossibilitat de grans llaços entre la gent de baix d’aquí i allà per aturar les retallades i canviar l’estat de les coses.

Luna Rodríguez activista LGTBI a Còrdova

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×