Agenda

Podem trencar la UE

01/05/2014

Jesús M. Castillo

teresss

La Unió Europea (UE) que patim actualment ha estat, des dels seus inicis, una eina dissenyada per respondre als interessos de l’1%. Els grans capitalistes europeus l’han anat construint per defensar els seus interessos econòmics des que als anys cinquanta fundessin la Comunitat Europea del Carbó i de l’Acer. Des de llavors, han utilitzat la UE per buscar nous mercats, mà d’obra barata, intervenir de manera coordinada en guerres o col·laborar entre ells enfront d’altres blocs imperialistes.

Al mateix temps que els polítics del sistema anaven unint les peces d’una maquinària política gens democràtica i al servei de les transnacionals europees, les lluites als carrers i centres de treball, com el Maig del 68, van arrencar de la UE drets que la van revestir d’una aura social enfront d’altres poders internacionals suposadament més agressius.

Aquesta careta humana va començar a caure després de la crisi dels setanta i la resposta neoliberal dels dirigents europeus, al mateix temps que s’aprofundia la unió política i el “lliure mercat”.
Llavors, molta gent, enganyada per Felipe González, va pensar que la UE era una cosa progressista perquè ajudaria a sortir de l’endarreriment i l’aïllament de la dictadura franquista. No obstant això, la crisi econòmica actual ha acabat deixant clar el que és la UE: un bloc imperialista que no dubta a aliar-se amb el Fons Monetari Internacional (FMI) per esclafar a la gent treballadora a la vegada que li roben els seus serveis públics i obren campanyes imperialistes a Àfrica i l’Est d’Europa (vegeu ara a Ucraïna).

Afortunadament, cada vegada som més la gent que ens estem adonant que aquesta UE austericida i gens democràtica no ens representa. Que la UE de l’1% no té refundació perquè està podrida en el més profund de la seva existència, com el sistema al qual es deu. La UE està sumida actualment en una crisi política i econòmica que només li deixa una sortida per sobreviure, aprofundir en una unió, política, militar i financera, més antidemocràtica i insostenible social i ambientalment.

L’Europa dels pobles

Davant d’aquesta fugida cap endavant de l’1%, volem construir una Europa dels Pobles, de la gent treballadora. Una Europa a la que apunten mobilitzacions com la vaga general europea del 14 de novembre de 2012. Hem de sortir de l’euro i de la UE per recuperar la nostra sobirania com a pobles treballadors. Per això necessitem una sortida de la UE que reparteixi les riqueses que la troica concentra cada vegada en menys mans. De fet, la lluita contra l’austeritat i la dictadura del capital de la UE ens està servint per anar construint des de baix els fonaments d’una nova societat. Una societat que respectarà el medi ambient, el dret a l’autodeterminació de les nacions oprimides i que posarà per davant els interessos de la majoria als beneficis d’uns pocs. Exemples d’aquestes lluites des de les bases de la societat són l’onada de vagues a Grècia, la lluita des del Moviment 15M, o les Marxes de la Dignitat del 22M a l’Estat espanyol.

D’altra banda, també és important, al mateix temps que lluitem als carrers i centres de treball, entrar en les seves institucions per cridar i que ens escolti tothom, que aquesta UE no funciona. Hem d’entrar en unes institucions gens democràtiques en un “cavall de Troia” per arrencar reformes amb les quals puguem viure millor, i al mateix temps fer de pont i altaveu de les lluites socials que estan donant a llum a la nostra Europa.

En aquest escenari, la candidatura Podem a les eleccions europees del 25 de maig vol unir una ciutadania molt diversa i antineoliberal, entre ella la que vol mostrar el seu vot rupturista amb aquesta UE de l’1%. Sens dubte, Podem apareix com a espai ciutadà molt suggerent per a aquest objectiu, amb una llista de persones candidates elaborada a les primàries obertes amb major participació fins a la data i amb un programa construït des de baix recollint les reivindicacions dels moviments socials. Podem és un projecte popular obert i en autoconstrucció per assegurar que vagi qui vagi a les institucions parlarà i actuarà en tot moment amb el poble i sota el seu control democràtic directe.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×