Agenda

Podem vèncer al règim

02/06/2014

En lluita

A cinc dies del final de la campanya electoral, el compte de Twitter de Podem va vaticinar que li donarien un ensurt a més d’una persona. I així ha estat. Els cinc escons que ha aconseguit la formació són una bufetada a la cara de les polítiques d’austeritat de la UE i mostra que una alternativa política des de la base no és un somni, sinó una realitat en construcció.

L’enorme desastre electoral del PP i PSOE —que han perdut més de cinc milions de vots, un 30% respecte a les passades eleccions europees— ha obert un forat enorme en el bipartidisme que va més enllà del vot protesta en unes eleccions singulars, com ho són les europees. Es tracta d’un canvi més profund, d’un veritable gir de l’escenari polític de l’Estat espanyol. Podem, que s’ha situat en vuit comunitats com a tercera força electoral, ha estat qui ha capitalitzat la major part del descontentament cap al duopoli, i no partits com UPyD o Ciutadans. A més, els partits a l’esquerra del PSOE han crescut més que mai (només IU i Podem sumen un 18% dels sufragis) i les formacions favorables al dret a decidir han sortit reforçades.

Podem no només espanta, sinó que està vehiculant l’esperança de gran part de la població que es va indignar, va acampar i protestar durant el 15M, i segueix mobilitzant, com van mostrar les Marxes de la Dignitat. Podem i els seus cercles són una expressió política de la gent que vol defensar els seus drets sense concessions i no accepta ja les velles formes, continguts i pràctiques de la política que ha portat a aquesta catàstrofe social; és una manifestació clara de la crisi del règim del 78. I espanta més perquè s’ha produït en el seu terreny i amb les seves regles: en unes eleccions. Els pilars que sostenen el sistema es van esquerdar amb el 15M. Les eleccions del 25M han aprofundint les bretxes.

El gran camp obert després d’aquestes eleccions europees serà molt fèrtil per a les persones que volen construir un altre món acabant amb aquest sistema corrupte. Es consolida un nou espai polític de ruptura que pot tenir diferents expressions electorals, però amb trets comuns: des de la base, antisexista, participativa, transparent i combativa. El seu desenvolupament dependrà de la capacitat d’arrelar aquests projectes en el conjunt de les lluites socials i sindicals. És l’hora de construir el poder de la gent.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×