Agenda

Portant l’esperit del 22M als centres de treball

01/05/2014

Nikos Loudos

La manifestació del 22M ha estat un punt d’inflexió per a les lluites socials i sindicals. / Neus Solà.

La manifestació del 22M ha estat un punt d’inflexió per a les lluites socials i sindicals. / Neus Solà.

Debat | Després de l’èxit de les marxes, com continuar el moviment?

Les persones que vam participar al 22M vam tornar a casa i als nostres centres de treball amb l’entusiasme d’haver format part d’un dia històric. Ara és necessari debatre sobre què fer després d’aquest triomf i com podem ajudar a que l’energia que vivim als carrers de Madrid es transformi en una victòria real contra el govern de Rajoy i el capitalisme.

El 22M en si mateix ens ha aportat ja algunes conclusions que hem de tenir en compte. La primera, que el moviment no està cansat com volen fer-nos creure tant el govern com alguns líders d’UGT i CCOO. Per contra, els manifestants van demostrar una energia i tenacitat més grans que mai. La gent sap que té raó i està buscant maneres d’expressar-ho d’una forma més unitària i combativa. El fet que faci molt de temps que no tenim una vaga general no és resultat del “cansament” de la classe treballadora, sinó de la paràlisi de les burocràcies sindicals.

A més, el 22M ha mostrat el camí a seguir per superar aquesta paràlisi. Els sindicats combatius han pres la iniciativa per unir els moviments a nivell estatal i ho han aconseguit. Més enllà del discurs de sindicats “majoritaris” i “minoritaris”, el que hem vist és que els “minoritaris” poden connectar amb la majoria quan s’atreveixen a fer-ho. La credibilitat i l’estatus de l’esquerra combativa i de les persones que fan sindicalisme ha augmentat i no s’ha de deixar que aquest respecte es perdi. Les persones que argumentaven que després del 15M s’havia trencat el vincle entre els moviments socials i els sindicats, han rebut una resposta clara amb el 22M. El cos de bombers, els treballadors i treballadores de Coca-Cola i tots els contingents obrers van rebre una càlida benvinguda a la manifestació.

Eines del moviment

Mireia Herrera, de la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) i participant a la Marxa, subratlla el significat de les accions dels sindicats combatius: “El 22M ha estat un punt d’inflexió. Els sindicats combatius han aconseguit el que els sindicats majoritaris no han aconseguit”. Això segons Herrera tindrà un efecte a la classe treballadora: “S’ha evidenciat que hi ha sindicats que poden ser eines del moviment, organitzar i promoure la lluita”. La propera estació és el primer de maig i després “organitzarem els dies de lluita que es van a decidiran en les assemblees del 22M, fins a una nova marxa de la dignitat a la tardor”. La perspectiva d’una vaga general està oberta, però per a Herrera ara és moment de treballar sobre el terreny “i donar poder a la gent del moviment”.

I és que el 22M no va aparèixer del no-res. L’experiència que els sindicats obtenen en les lluites del dia a dia ha estat indispensable. Félix Iritzar, del sindicat ESK a Euskal Herria, recorda que “l’ESK és un sindicat que ha convocat vuit vagues generals en els últims anys”, a un nivell que es pot comparar només amb l’experiència de Grècia. La participació i la coordinació amb altres forces combatives a l’Estat espanyol han estat molt importants. “Al 22M vam participar com a columna i participarem en els propers passos; de quina manera ho farem és un debat obert per ara”, sentencia. “Necessitem emfatitzar les nostres pròpies reivindicacions des d’Euskal Herria”. Al mateix temps Iritzar veu necessari lluitar junt amb els moviments de la resta de l’estat “contra els nostres enemics comuns.”

El moviment no pot seguir només amb dies de lluita a nivell estatal. Hi ha batalles importants que continuen, en les que s’ha de transmetre l’esperit del 22M. La vaga de Panrico, la lluita contra els acomiadaments a Coca-Cola, la lluita a l’FNAC i en molts altres centres de treball de l’Estat espanyol necessiten tot el suport possible, amb la certesa que cada vaga, gran o petita, forma part d’aquest riu comú que és el 22M.

Els passos següents al 22M seran ocasions per enfortir les organitzacions del moviment i aconseguir més combativitat, fins fer fora tothom que vol negar-nos la nostra dignitat.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×