Agenda

Què pensa En lluita | Mobilitzar-nos per combatre els mercats

30/08/2011

Després de dos anys d’intenses retallades socials ara es pretén fins i tot reformar la Constitució espanyola per tal d’intentar calmar els mercats. En pocs dies s’ha forjat un acord Zapatero-Rajoy per limitar el dèficit públic al 0,4% amb reforma de la Constitució inclosa. Una reforma via exprés en vuit dies i sense referèndum.

La limitació del dèficit a través de la Constitució és una proposta dels caps d’estat d’Alemanya i França, Merkel i Sarkozy. La mesura s’està tirant endavant després dels atacs dels inversors financers al deute públic d’Itàlia o l’Estat espanyol d’aquest estiu i amb l’aprofundiment de la crisi de fons. La limitació del dèficit és una subordinació als grans poders de la UE i una capitulació en tota regla a les pressions dels mercats. Tot i que ni de lluny arriba a la duresa dels rescats que han patit Grècia, Irlanda o Portugal, és un precedent molt perillós que ens permet entendre com funciona aquesta lògica: mesures imposades des de dalt en contra de la població.

La gravetat de la mesura és enorme. Ja l’ofensiva de retallades socials del Govern ZP dels dos últims anys ha tingut com a objectiu reduir el dèficit del 11% al 3% marcat per la UE. Ara sentenciar per llei que el dèficit només podrà ser del 0,4% implicarà fer més retallades i bloquejar qualsevol possibilitat d’augmentar les inversions socials o realitzar estímuls que posin l’economia al servei de les necessitats de les persones.

Per si fos poc el Govern Zapatero ha aprovat a finals d’agost mesures com permetre l’encadenament sense fi de contractes temporals i allargar l’ús del contracte de formació fins als 30 anys. Són dos atacs que fomenten encara més la precarietat laboral entre els joves.

L’acord Zapatero-Rajoy per blindar el dèficit és antisocial i antidemocràtic. Fa falta un referèndum per tal de decidir sobre una mesura d’aquest calibre i que, a més, reforma la “intocable” Constitució espanyola. Cal donar força a les mobilitzacions. Si els governants no volen que la població decideixi, és necessari organitzar un referèndum popular on es pugui votar sobre la limitació del dèficit, a més de qüestions com les retallades socials i els diners donats als bancs. El repte pel 15M és unir reivindicacions democràtiques i socials. La democràcia real no és possible amb uns canvis institucionals sinó que demanda de justícia social i de democratitzar tots els nivells de l’economia.

Les manifestacions del 18 de setembre convocades pel moviment 15M contra les retallades socials són molt important per plantar cara als nous plans dels poderosos. Cal lluitar massivament per aturar els atacs sobre les nostres vides.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×