Agenda

Quan els carrers decideixen si hi ha Mundial de futbol

02/06/2014

Ali Sargent

A mesura que s’acosta el mundial de futbol s’aguditzen les protestes als barris de Brasil.

A mesura que s’acosta el mundial de futbol s’aguditzen les protestes als barris de Brasil.

Brasil | El moviment anti Copa articula les protestes contra el neoliberalisme.

Al Brasil el futbol, i la construcció d’estadis, sempre ha estat políticament significant. La construcció de l’estadi de Maracanà als anys 50, a Rio de Janeiro, va ser clau perquè el govern brasiler guanyés i estabilitzés el seu suport entre la classe treballadora. Va ser vist com a un símbol d’un Brasil democràtic i modernitzador; internacionalment va ser un símbol d’una cultura de futbol de les classes populars. Per al Mundial de 2014 va ser rebutjat, juntament amb la majoria d’estadis del Brasil, per la FIFA. Recentment renovat seguint les normes de l’organització, ha perdut la zona amb entrades a un dòlar i els seients més populars en favor de menys seients, zones VIP, un aparcament i un centre comercial a l’interior. El Partit dels Treballadors (PT) es va oferir per acollir el mundial el mateix any, 2014, que s’anaven ha convocar noves eleccions amb l’esperança d’aprofitar el pes polític del futbol al país. No obstant això, des del juny passat el moviment anti Copa ha articulat les protestes contra les polítiques neoliberals, tant a nivell esportiu com social. I ho ha fet més que en qualsevol altre país.

Aquesta Copa del Món serà la més cara de la història, amb un cost d’almenys 15.ooo milions de dòlars. D’aquests el 85,5 % procedeix de fons públics, deixant serveis públics bàsics sense diners. Cada seient en els nous estadis costa al Govern una mitjana de 5.046 dòlars; en comparació, per exemple, amb els 0,12 dòlars per dona que es gasta anualment en serveis públics per combatre la violència de gènere –en un país amb nivells altíssims de violència masclista.

Una lògica de privatització

Les manifestacions de l’any passat van continuar el creixement del Movimento Passe Livre, una plataforma àmplia contra el transport car, caòtic i privatitzat a les ciutats. Ciutats com Rio de Janeiro i Sao Paolo estan sent reformades dins d’un lògica de privatització, “embelliment” i militarització de l’espai públic. Més de 150.000 persones van ser desallotjades violentament en favor de l’especulació. Des de 2008 un programa de “pacificació” de les faveles de Rio de Janeiro ha anat acompanyat de més especulació i més desnonaments, on la majoria de persones són negres. Les desaparicions i els homicidis han crescut amb l’arribada de la policia, amb un augment de víctimes joves i negres. En diverses ocasions l’estat ha fet servir l’exèrcit, que ha actuat al costat de la policia, augmentant encara més la militarització de la vida quotidiana de la classe treballadora de Rio. La demanda de desmilitarització de la policia ha estat central en els moviments de resistència i a Rio de Janeiro, per exemple, van tenir lloc diverses revoltes a les faveles contra l’abús policial.

La criminalització del moviment contra la Copa reflecteix aquest nou règim de “seguretat”, on s’ha aprovat una nova llei antiterrorista durant el que duri la Copa –amb una definició vaga de terrorisme– amb condemnes d’entre quinze i trenta anys de presó. El Govern pretén també fer servir tribunals especials per jutjar i penalitzar manifestants. La realitat és que la democràcia brasilera es troba suspesa en favor del Mundial de la FIFA, i tot per un govern que està intentant evitar com sigui manifestacions massives just abans de les eleccions.

Durant el Mundial és evident que el PT s’enfrontarà a un moviment articulat també a través de la lluita organitzada dels treballadors i treballadores. El nombre de vagues al Brasil ha augmentat des de 2008 i ha explotat el 2014 en diversos sectors. Vagues en el sector petrolier són cada vegada més nombroses en diversos estats. A ella s’han sumat vagues d’altres sectors com l’educació, la seguretat, la recollida d’escombraries, la construcció i fins i tot a la policia militar. I el que és potser encara més important és que diverses d’aquestes vagues han estat organitzades de forma independent dels sindicats, majoritàriament vinculat al PT.

El crit “Nao vai ter copa” (“No hi haurà copa”) és cada vegada més popular. I la pròpia FIFA ja s’ha afanyat a llançar el missatge que “Sí que hi haurà copa”. Ningú sap que passarà en aquest sentit, però el que està assegurat són les protestes.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×