Agenda

True Detective: la conspiració contra la raça humana

03/03/2014

Manel B.F.

Woody Harrelson i Matthew McConaughey interpreten dos detectius molt  diferents units per un crim sòrdid.

Woody Harrelson i Matthew McConaughey interpreten dos detectius molt diferents units per un crim sòrdid.

Sèries | A través d’uns personatges complexos i ben treballats True Detective repassa els baixos fons de la societat americana

Quan ha arribat a l’equador de la seva primera temporada, la nova sèrie de la cadena americana HBO, True Detective, protagonitzada per Mathew McConaughey i Woody Harrelson, s’ha convertit en un fenomen que ha arribat a enlluernar fins al mateix Barack Obama, que ha tingut el privilegi, no podia ser d’altra manera, de veure la temporada completa en un sol cap de setmana.

Hi ha molts elements sobre els quals es sustenta l’èxit de la sèrie, o almenys el seu valor, molt per sobre de la mitjana. Es podria dir que aquesta transcendeix allò purament televisiu per endinsar-se en el terreny de la literatura i la cinematografia, encara que tingui més pes la primera. Es tracta d’una obra d’autor, creada i escrita per un únic guionista, Nic Pizzolatto, qui s’havia dedicat a la literatura anteriorment. Hi ha qui defensa que és precisament aquesta autoria solitària la causant de l’èxit. Potser alguna cosa hi tingui a veure, però quan es parla d’audiovisual no es pot oblidar el pes d’un procés creatiu, però també industrial, que va del text al producte acabat i en que intervenen un equip de professionals.

És difícil determinar quina és la veritable causa perquè segurament n’hi ha moltes. El que val la pena subratllar és un dels elements probablement més atractius, tenint en compte que aquesta darrera paraula té un sentit especial que adquireix quan es refereix a allò que hi ha de pervers o fosc al món.

Paisatge humà

Es tracta dels personatges, és clar, però no només dels detectius Cohle i Hart, sinó de tot el paisatge humà en que es mouen. Luisiana, els barris pobres, els de l’anomenada white trash, escombraria blanca, els baixos fons, els motards blancs i els camells negres, les sectes cristianes i els damnificats per l’huracà Andrew i, com a teló de fons, un crim d’escenografia satànica.

Deia James Ellroy, un dels grans escriptors de la novel·la negra, que el gènere es podria definir com l’acte d’encendre una bombeta al traster de la societat, allà on es guarda tot allò brut, trencat i inútil.

True Detective és aquest gran traster, pel qual transiten dos personatges contraposats al principi, però que estan condemnats a seguir camins idèntics. Cohle és el detectiu nihilista, amb una visió desencantada i fosca del món. Hart, el pare de família, un correcte policia que només aspira a la normalitat. Mentre poc a poc anem descobrint la tragèdia de mort i autodestrucció que s’amaga darrere del nihilisme de Cohle, els diàlegs estan inspirats en el llibre de no ficció de l’escriptor de culte Thomas Ligotti titulat La conspiració contra la raça humana, veiem com la vida de seu company s’enfonsa, en posar en evidència que darrere de la seva màscara s’amaga la traïció i l’engany.

Qui conspira i per què? No correspon a l’art respondre aquestes preguntes. Potser, com explica un sospitós, sigui una secta de rics que adoren al diable i sacrifiquen homes, dones i nens. O potser sigui alguna cosa més que una secta.

En el present, des d’on ens expliquen la història, els dos detectius semblen viure una nova vida, en la que es troben encara més distanciats l’un de l’ altre del que ho estaven al principi. El Katrina ja ha arrasat el seu antic traster i els vells crims ressorgeixen de la foscor. La conspiració és tot allò que ens deshumanitza.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×