Agenda

Un 1er de Maig massiu i combatiu reforça la lluita contra les retallades

08/05/2012

Per Luis Zhu (@irene_grau). La crisi i les brutals retallades socials que està fent el govern del PP han fet d’aquest 1 de maig un Dia del Treballador diferent, més massiu i més radical. Els càntics per una nova vaga general no només s’escoltaven a les manifestacions alternatives, sinó també i de forma abundant a les dels sindicats majoritaris.

Davant l’anunci de Rajoy que cada divendres hi haurà reformes antisocials, cada vegada hi ha més persones convençudes que és l’hora de lluitar. Per això, aquest 1 de Maig ha estat el més multitudinari dels últims anys, amb marxes en gairebé 80 ciutats i prop d’un milió de persones protestant contra les retallades.

A Sevilla, entre la manifestació alternativa i la de CCOO i UGT més de 20.000 persones van omplir els principals carrers de la ciutat. Les convocatòries de Madrid i Barcelona van ser les més massives, amb 100.000 cadascuna, però altres ciutats que estan sofrint la crisi i les retallades de forma especialment severa també van viure protestes multitudinàries, com a València, on es van congregar més de 60.000 persones. En tot el País Valencià, que tindrà un maig calent en l’educació (veure pàg. 10), van sortir el carrer més de 100.000 persones.

Els dirigents de CCOO i UGT han augmentat el to del seu discurs sense arribar encara a convocar una segona vaga general, quelcom que seria històric a l’Estat espanyol. No obstant això, han anunciat que les mobilitzacions no cessaran, en resposta als constants atacs del PP i a la progressiva radicalització de la societat.

Això també és palpable per l’augment en l’assistència a les manifestacions alternatives, anticapitalistes, de l’1 de Maig. El millor exemple va ser Barcelona, on la convocatòria llançada per la Coordinadora Laboral i de Suport Mutu del 15M va ser un èxit sense precedents als últims anys. Més de 22.000 persones van desafiar i van vèncer un dispositiu policial de més de 1.000 agents entre antidisturbis i policies d’infiltrats. Malgrat les identificacions, els registres i les provocacions, la manifestació va discórrer amb normalitat i solament va haver-hi dos detinguts que van ser posats en llibertat la mateixa nit. L’operació policial era un assaig per a la cimera del Banc Central Europeu i un intent de criminalitzar i dividir el moviment contra les retallades.

Aquest 1 de Maig també ha estat diferent a nivell internacional, especialment a Estats Units. Allí, el moviment Occupy Wall Street va convocar manifestacions i vaga general en més de 60 ciutats. A EUA l’1 de maig no se celebra el Dia del Treballador, ho fan el primer dilluns de setembre des de 1882, quan el president demòcrata Grover Cleveland va fixar aquesta data per frenar la creixent influència del moviment socialista.

Occupy Wall Street ha intentat, 130 anys després, que l’1 de maig fos un dia de lluita i de reivindicació dels drets dels treballadors i treballadores també a EUA. Les manifestacions han transcorregut sense incidents en la majoria de ciutats, excepte en Oakland, on hi ha hagut enfrontaments amb la policia, que ha disparat gasos lacrimògens i ha detingut algunes persones.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×