Agenda

Un fil vermell que recorre els canvis contemporanis

02/06/2014

David Karvala

10-11_trotsky-mexico

Des de l’exili, Trotski va defensar el marxisme revolucionari davant l’horror de l’estalinisme.

Història | Personatges clau que han desenvolupat el marxisme.

Avui en dia existeix una àmplia indústria de marxisme acadèmic. No obstant això, els avenços en materialisme històric han vingut no de l’acadèmia, sinó de la participació de marxistes en les lluites reals.

Marx i Engels van dedicar molt de temps a la lluita política, que va culminar en la Primera Internacional, una organització que jugaria un paper important en la Comuna de París el 1871; el primer estat obrer de la història. Fins i tot la seva obra principal, El Capital, no tenia un objectiu només teòric, sinó que va ser una arma contra l’explotació, que va ajudar a impulsar i enfortir el moviment obrer.

La revolucionària polonesa Rosa Luxemburg va fer una gran aportació a l’explicar la relació dialèctica entre les lluites polítiques i econòmiques en el seu Vaga de Masses, que va escriure després de l’experiència de 1905.

La necessitat d’organitzar-se per guanyar la revolució —ja que res ve predeterminat— va quedar demostrada amb l’experiència de Lenin i el partit bolxevic en la revolució russa de 1917.
El fracàs de la revolució a Itàlia, i la pujada del feixisme, van fer reflexionar l’Antonio Gramsci sobre com una minoria revolucionària —i la classe treballadora en un país amb milions de camperols— podia guanyar a la majoria per a la revolució; és a dir, com es podia aconseguir l’hegemonia. Una altra vegada, un aprofundiment en el materialisme històric.

Trotskisme

Als anys 30, Trotski va lluitar per mantenir els principis del marxisme revolucionari davant els horrors del feixisme i l’estalinisme, i va fer moltes aportacions imprescindibles per a l’esquerra radical.

El marxista jueu palestí, Tony Cliff (1917-2000) —fundador del corrent del qual forma part En lluita— va continuar la seva tradició, fent anàlisis marxistes del capitalisme d’Estat a l’URSS i a les societats sorgides de les revolucions anti-colonialistes; de la guerra freda entre els dos blocs imperialistes; del boom econòmic.

Tot això no vol dir que ja estigui tot pensat i lligat. La base del marxisme és que el món canvia, i les anàlisis del món han de canviar i avançar per no quedar obsoletes.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×