Agenda

Una vaga general massiva obre la possibilitat de noves mobilitzacions

08/04/2012

Per Ana Villaverde. Malgrat els intents per part de l’Executiu espanyol i els seus mitjans afins de restar importància a la vaga general del 29M, els fets ens indiquen que aquesta ha estat tot un èxit. Segons les dades facilitades pels sindicats, un 77% dels treballadors i treballadores van secundar la vaga, amb un seguiment massiu en els sectors de la indústria i els transports. A més, centenars de milers de persones van prendre els carrers en més de cent ciutats per tot l’Estat, marxant en manifestacions massives que evidencien l’existència d’un rebuig majoritari a la reforma laboral i les retallades.

La resposta del govern, en una nova mostra del seu esperit antidemocràtic, ha estat reafirmar-se en la seva política antisocial. Després de conèixer els primers resultats de la vaga, la Ministra de Treball declarava que la reforma “no patirà canvis en allòessencial”, qualificant el camí iniciat “d’imparable”. Encara que públicament no puguin mostrar preocupació, cap govern pot romandre impassible davant una vaga general reeixida. Aquesta, sumada a la decepció soferta pel PP davant els resultats electorals a Andalusia i Astúries, els demostra que les seves polítiques al servei d’empresaris i banquers no els sortiran gratis. El 2002, durant el govern d’Aznar, una vaga general va aconseguir parar el “decretazo”. Actualment, amb la crisi, el deute i les pressions de la UE, ens enfrontem a noves dificultats. Però el que determinarà que les retallades es puguin parar o no, segueix sent la capacitat de lluita dels treballadors i treballadores.

En aquest sentit, l’ambigua resposta que han donat els secretaris generals de CCOO i UGT, no està a l’alçada del moment. En primer lloc, allarguen la mà al Govern per negociar una reforma que en la seva essència és profundament regressiva i, d’altra banda, deixen la porta oberta a futures mobilitzacions, advertint que si no s’obre la negociació, empitjoraran el conflicte social. La seva postura no dista molt de la línia que han seguit fins ara: pressionar per mantenir les seves quotes de poder i justificar el seu paper en la negociació, però l’èxit de la vaga ofereix noves possibilitats.

Per tombar la reforma laboral i impedir altres atacs, caldria elaborar un pla de lluita continuat en el temps que permetés una pressió real sobre el Govern i els empresaris. Més enllà de les intencions de les burocràcies sindicals, tal com reconeix el propi Fernández Toxo, no estem davant un conflicte entre els sindicats i el Govern, sinó que aquest implica als treballadors i treballadores en el seu conjunt. La vaga general ha permès que es visibilitzi un potent moviment de protesta, que s’enforteixin els llaços entre les diferents lluites i es creuen noves xarxes d’activistes.

Entre altres coses, ha contribuït a un acostament entre el 15M i el moviment sindical de base, fet que pot ser clau per organitzar futures mobilitzacions, apropar les postures més combatives a les bases dels sindicats majoritaris i pressionar a les seves cúpules cap a la convocatòria d’una altra vaga general. En definitiva, es tracta d’una batalla a mitjà termini en la qual sens dubte la vaga ha marcat un abans i un després. A les nostres mans està l’aprofitar el camí recorregut i continuar la lluita.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×