Agenda

Veneçuela | Hi ha revolució després de Chávez?

31/01/2013

Per Aligi Molina (@elindignado) El paper històric de lideratge que ha tingut Chávez, des d’abans d’aconseguir la presidència a Veneçuela el 1999 i que seguirà vigent encara un temps més, és absolutament inqüestionable. La seva potència unificadora és difícil de quantificar, però ha aconseguit que un poble sencer tanqués files rere la seva figura.

El fracàs en la implementació de l’estat comunal genera importantíssimes limitacions per al procés. Aquestes s’han anat substituint amb un únic antídot: el mateix Hugo Chávez. És per això que la situació actual, amb la seva malaltia, es fa especialment crítica. El nomenament des dalt de Nicolás Maduro com a successor està pendent de rebre l’aval de la població. Com ja es ve advertint en la realitat dels limitats avanços socials que genera el procés, es presenta la necessitat que les classes populars veneçolanes el renovin.

L’objectiu plantejat, de consolidar el poder polític, com a consagració de la restitució del poder al poble i de l’exercici ple de la democràcia participativa, protagònica i socialista porta amb si la necessitat de revitalitzar les mobilitzacions de forma autònoma i no subordinada als designis del PSUV. Les persones revolucionaris veneçolanes han de veure aquesta crisi com una oportunitat per impulsar un renovat lideratge col·lectiu enfocat en la reactivació i aprofundiment d’un procés de canvi que vingui des de les bases.

—–

Rep més informació sobre En lluita, anticapitalisme i revolució

Llegeix en contingut complert del diari En lluita

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×