Agenda

Viurem una revolució independentista?

04/07/2014

Albert Botran

Pancarta de l’Assemblea Nacional Catalana a les Terres de l’Ebre / Carles Castellà.

Pancarta de l’Assemblea Nacional Catalana a les Terres de l’Ebre / Carles Castellà.

A aquestes alçades de la pel·lícula no cal insistir en el caràcter potencialment transformador dels processos independentistes escocès i català. S’ha defensat des de moltes veus de l’esquerra. Des de les pàgines d’aquest diari o des de L’Heura, des de la posició que sosté la CUP o des d’opinions externes com les de Tariq Alí o Noam Chomsky.

En el cas català, rere els múltiples factors que han fet créixer els posicionaments rupturistes, hi resideix una crítica a l’estructura del poder polític (i en certa manera, econòmic) vigent a nivell d’Estat espanyol. Hi ha molts punts de contacte entre la crítica independentista del poder espanyol i el “no ens representen” o el rebuig a “la casta”. Si a això li sumem la massiva activació popular que s’ha produït a redós de la reivindicació independentista, tenim els ingredients d’una revolució política sobre la taula. Una revolució que vulgui aprofundir en la participació democràtica, que obri un procés constituent cap a una República Independent i que estableixi un major control popular sobre les institucions (i, per tant, sobre la classe dominant).

Tanmateix, no existeix una eina que pugui articular el pol d’esquerres dins l’independentisme, i que pugui orientar aquest gruix de població mobilitzada cap a aquests objectius de transformació social. Almenys, una eina a l’alçada de les circumstàncies que requereix el moment. És des d’aquest punt de vista que vivim immersos en la paradoxa d’estar en un procés rupturista, dins el qual desconfiem que la direcció que vol imprimir-li CiU pugui ser la de trobar, quan millor es presenti, un nou pacte amb les elits de l’estat. Seria, de nou, allò de canviar-ho tot per a que res no canviï.

Però el deure de qualsevol organització revolucionària és no desaprofitar una conjuntura de crisi, contribuint a fer que serveixi per avançar en els objectius populars. Per tant, el que ens queda per a fer és incidir al màxim en el procés. No hem de perdre de vista que l’independentisme majoritari, si bé ideològicament pot estar influït pel liberalisme hegemònic, té una base popular indiscutible.

Triple reivindicació

Al meu entendre, això passa per estendre massivament una triple reivindicació. En primer lloc, que el 9N s’ha de votar tant sí com no sobre la independència, sense tergiversar el contingut del referèndum introduint la votació d’hipotètiques ofertes de reforma de l’estat. En segon lloc, que la victòria del sí ens ha de portar cap a la proclamació d’una República Independent, fugint de fórmules mixtes (estat lliure, estat associat…) que servirien per a mantenir amb més facilitat ressorts de poder de l’actual classe dirigent. Perquè, en tercer lloc, el que cal engegar és un procés constituent participatiu i transformador. No una constitució negociada a porta tancada sota les pressions dels poders fàctics locals i internacionals.

Podríem afegir-hi que allò que hem de fer des de l’independentisme d’esquerres també és articular aliances internacionals alternatives a les que planteja CiU. L’obertura d’un procés democràtic al Sud d’Europa, en una de les societats castigades per la troika i l’austericidi, hauria de ser mirat amb molta més complicitat per l’esquerra internacional. Però això dependrà de que ens sapiguem explicar.
En qualsevol cas, des de l’esquerra i la Unitat Popular hem de fer tot el que estigui al nostre abast per a que l’actual moviment de masses independentista, en el seu procés d’enfrontar-se a l’estat, faci un salt qualitatiu i prengui la forma d’una revolució política que qüestioni els fonaments socials de l’estat capitalista espanyol.

Albert Botran és militant de l’MDT i la CUP.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×